Žena

ЖЕНА 285

сти да се од њих употреби и једна пара у кући, као нешто од чега би се сви од реда упрљали. На тај ће начин натерати мужа, ако он и не би хтео иначе, да у будуће боље размишља на који ће начин доћи до потребна новца. Исто тако жена не треба да има никакве своје одвојене уштеђевине, за коју муж не би знао. Те одвојене кесе мужевљеве и женине нису ни добре ни лепе, и не воде их увек заједничким путем.

Лаж, тај почетак свих порока, не треба никад, ни у ком случају да пређе преко жениних уста и она не сме да допусти, ради свога достојанства, да ико икад може да посумња у истинитост онога што она каже. Она уопште мора бодрим оком да пази, да се лаж никада не стани у њеној кући и да пред њом увек затвара добро врата исте. А то неће постићи ако њена врлина буде сићушна карактера, сува и уска, строга, ако на себи имадне нечег жандармског, те сваког од њених буде хватао страх од тако опоре врлине. На против, свака жена треба да буде строга, до ситничарства у оцењивању себе и својих поступака, а блага и готова на опроштај, кад суди другима. У њеној врлини треба да буде нечег великог, широког и топлог, тако да њени не морају да прибегавају лажи, кад су већ учинили шта не треба, већ да јој с поверењем и надом могу прилазити, знајући да ће бити строго суђени и осуђени, али да је она у стању и да им опрости великодушно, ма како била велика њихова кривица.

једном речи жена мора бити чуварка и првосвештеница морала свога, своје куће и свих својих.

Па онда жене су од природе и свим својим васпитањем већи естети од људи. Жена се већ роди с извесним култом за лепо. Отуда и њена љубав спрам лепо намештене куће, лепог оделаи т.д. Али тај осећај и потребу за лепим она треба да прошири на све што је око ње, људе и предмете. Није довољно ако је само њена кућа лепо намештена, ако су она и сви њени лепо и укусно одевени, а живе вулгарно. Од ње зависи на који ће се начин живети у њеној кући. Муж долази кући пре-