Žena

ЖЕНА · 989

од чистога никла и алуминиума, а који су прибори удешени практично и по правилима хигијене, тај се мора дивити, или боље рећи гровпти колико су наше чак и имућне домаћице, заостале у том погледу.

Прошла су она времена када се по 5Ђ—6 сати кувала чорба, када се телећи бут готови неколико сати. Данас се енглеско печење готови ва 25 минута, росбеф за један сат, а бифтек и котлет готови се кад се већ седа за сто. Нова огњишта нарочито она са гасом готове веома брво и сигурно. Данас има врло много справа за рибање, цеђење, сецкање, справе да месо омекша, справа за мешање теста и т. д. Те су справе јефтине и уштеде много времена и ватре, “ свему смо канда напреднији него баш у овим стварима. Кад наше домаћице удају кћери ретко им пада на памет, да им удесе кујну са модерним приборима, па ако би издатак био прво време и нешто већи, то би се богато исплатило. У овим справама млеко не може да вагори ни искипи, и никоје јело кад се готови не губи од снаге. То је исто са чорбом где је лонац удешен да се не мора скидати пена и удешавати, него кад се чорба представи и већ кад је зготовљена, отвара се вентил, излази пара и звиждање јавља домаћици да је чорба готова.

( овим справама за кухињу биће у „Жени“ још нарочпто разговор. За сада смо хтели наглабити, да су на овој другој међународној бечкој изложби биле модерне кухинске справе необично добро заступљене, и да су баш те справе у највећој мери заинтересовале домаћице.

ан ТУЂЕ МИСЛИ.

Ко мирно поднесе једну ћушку, тај има на образу

места и за више. ж

Мушки су се одрекли Христа, издали су га, осудили и разапели. Жене су га помазале миром, оплакале гаи опремиле. И ја све мислим, да због тога у Христовој цркви мушки стоје напред, а жене су стерали у задњи крај храма.