Žena

240 МЗ ЕНА

јен ______________________-

О браку, јер у том питању живимо у мраку. (Озбиљно ћеретање.) Од непознатог писца.

Као што на ружу уме да напопадне црв, да изазове болест и да јој утамани и корен и цвет, тако се и у многи брак уме да увуче црв, који је у стању да уништи сву брачну срећу, и да створи од брака пакао.

Љубомора!

То је та страст, која мори из љубави, то је та страст, која уме од најовбиљнија човека да начини будалу, то је та страст која уме да мучи најстрашнијим мукама баш ону особу коју најволије, то је та страст која уме и да убије.

О љубомори писали су п најстарији и најновији књижевници. О њој се пише од кад се пише о љубави. Не може ни бити друкчије, јер љубомора прати љубав као велика тавна сенка. Ту страховиту страст оцртао је можда најстраховитије Шекспир у своме (телу; ту глупу страст исмејало је хиљадама књижевника у шаљивим приповеткама и комедијама. Али као што љубав неће бити никада испевана, тако неће бити никада испрпљено питање о љубомори.

Ни једна страст не обухвата свакога једнако. Ни једна болест не руши једнако свачији организам, Не пати ни од љубоморе свако и не пати свако једнако.

Сигурно сте слушали некоје госпође како се туже и поре о свом мужу: Хоће већ да ме сатре својом љубомором. 'Го је најбољи знак да ме не воли. Јер да ме искрено воли, он би морао да ми верује а не би ме мучио својим вечитим гадним сумњама.

А ко није слушао друге, како говоре о своме мужу: — Тај мирно спава као да и не зна шта је љубомора. Изгледа да му је све једно шта ја радила. То је најбољи знак, да ме не воли.

Разуме се да и женскиње уме да буде љубоморно, па чак до крајње границе. Госпође п ратарке подједнако. Само ратарски свет не вна много за ту реч љу-