Žena

А ЕТ 599

треба да се посвети п не удаје се. Учпатељица је друго

Почех им причати, да п'а држава, где учитељица кад хоће да се уда, мора се вахвалпти на служби.

Оне то нису могле да разуму п једна ми рече: — Па то је код Шваба, дете моје. Има у чему је Шваба и паметан. Али се и то вна, кад Шваба у чему полуди, не тражи рачуна од њега. Онда као да није крштен.

Друга мп жена рече: — 'Ти сеп, госпођице, паметна девојка, па, како можеш тако говорити. Што је бог оставио, не треба кварити. Шта би ти у свету сама, без друга твогар Имала би само невоље и кубуре.

Чудновато како све ове жене говоре о браку, као да бев тога запста не може бити п да се то по себи разуме.

2. октобра. — Имам много посла са уписивањем деце. Већ том приликом покушавам, да стекнем поверења у оних малих, које тек првп пут долазе у школу.

Нешто ми нарочито упада у очи Многа деца не знају ни презиме, Две нису знаде ни крена имена. Једна је рекла: Мене вову сеја, а друга да је зову чедо. — Врло мало девојчица првог разреда зна да је православне вере, већ одговара да је српске вере. Кад хоћу да их исправим, неке одговарају: Није, госпођице, ми смо српске вере; пштајте ма кога, казаће вам.

Хоћу ли бити у стању, да свршим с том ситном децом све опо градиво, што га прописује школски закон 2

6. септембра. — Већ сам више пута разговарала с учитељем. Школе су нам на једном ходнику, чак и станови. Свакога часа у једно п исто време пуштамо децу, и то не могу променити. Онда он нађе прилику да разговара самном.

Не знам шта би мати да је она ту; ја те кратке разговоре не могу избећи. Прва два дана помешала, сам се са својом децом, но видим да не иде. Треба

2%