Žena

ЈЕ ЧЕКА 601

И онда ву надовевле жене, да је наговорио још пуно свачега.

Чудне су то жене. Зашто ми не кажу шта је говорио 2 Или боље да ми нису ништа казале. Али сам се уверила, да је њихова велика махна што разносе речи и граде сплетке.

Пре службе састала сам се у порти сасвим случајно са свештинпком. Нисам могла издржати, а да му не приступим и разговарам с њиме, 57 први мах ни сама нисам била одлучна, како ћу му рећи оно што ми је притискивало душу. Но приберем се и рекох: — Молим Вас, да ме извините. Било је удешено да моја мати дође самном. Но она је била спречена п ја је чекам сваки дан. А уговорила је самном да посетимо све које треба да посетимо кад она дође...

Када сам то паговорила, било. ме је жао што сам му уошште приступила. Мивлпла сам да ћу умети агодније да кажем оно, што сам хтела.

Он ме пегледа хладно и рече, да он то не тражи. Ја сам му одговорила, да знам реда. Он ће долавпти у моју школу, да надзирава науку вере, па већи због тога дужна сам да му се прикажем.

На то ме он запита, чисто би рекла подругљиво: А може ли вам се честптатп 2

— На чему

— Но чујем да се удајете за господина учитеља.

Осетила сам, како ме обли румен:

— А од кога сте чулдир Ја се не мислим нпкад удавати, ни за кога.

— Та идите, молим вас. Говори цело село. А што се и бранитер Сасвим је феш дечко.

Нисам се могла уздржати, него му рекох: — Оно што не говори ни Петар ни Џаја, него бајагп цело село, то је као да не говори нико. Затим се поклоним и одох.

Ох мајко моја, што ниси уз мене да ме браниш 2 Данас ми је било тако тешко као никад.

5. октобра. Наумила сам да сасвим избегавам г, учитеља, алп како ћу. Да хоће да ми говори о љубави, ја бих му рекла како ме је мати учила: За ви збиља мислите, да сам ја полудилаг Да хоће