Žena

ВАСКА 618

А тражи се сличност у такозваном друштвеном положају, тражи се сличност у новцу, а често се склапају бракови на чисто трговачкој основи, где се једна страна продаје другој.

Код некојих дивљачких племена зна се и данас, за колико се крава или бикова може добити жена. И код нас се отприлике зна: пошто се може купити сирота девојка. Али смо ми пошли и даље. Зна се и то: колико хиљада треба отприлике отац. па да може купити својој ћери офисира, занатлију или доктора 2! Како је то неизмерно далеко од правога брака, од стапања двеју душа уједно 2!

"У таквим браковима се мука мучи; у таквим браковима је савршен пакао на земљи; у таквим браковима разривен је темељ свему ономе, на чему треба да се оснива породица.

Има доста бракова из пуке љубави. Заигра срце, узавре крв, упали се страст, поцрвени лице. Па и ти бракови обично нису сретни. У тима браковима је главно страст, а не и душа. То су бракови где мозак не контролише ни мало крв. То није чиста, права љубав, него успаљеност. У тим приликама привлачна снага није у душевној сличности, него једино у пустој страсти. А где нема душевне сличности, тамо ће душевна несугласица веома брзо да угуши ону ватру у крви и наступиће тим јаче разочарање. Бива по кад-кад, да у таквим приликама има душевне сличности и тамо, где се није рачунало с тим, и онда је срећа. Али је та срећа изашла из пуког случаја. Зато данас и кажу, да је брак лутрија. И у питању брака кад годи слепа кокошка нађе — зрно.

Узмимо, да може да буде сретних бракова и правих бракова и данас. Али то само у појединим случајевима, а не у масама. Да би масе могле да склапају бракове, који су достојни културног ч0века, потребна је јача интелигенција. И разуме се, не само код мушке стране, него и код женске стране. И треба да се развију сасвим други пој мови 0 моралу. Не може бити права брака, где признајемо две врсте морала. Један за мужа, други за

о