Žena

ВЕНА _______ 5

Слатко од лимуна. Мора бити леп, крупан лимун На треници треба орибати жуту кору од лимуна, затим се ољушти кора и исецка на пократке резанце, те резанце треба кувати у води и то воду мењати 3—4 пута. На шест лимунова долази кила шећера густо укувана (шпинована). Затим се мету обарени резанци од лимуна у тај шећер и кувају се дотле док сок буде доста густ. За време кувања треба уцедити сока. али само од два лимуна.

Слатко од томоранме. Треба на треници орибати жуту кору са поморанџе и одмах спустити у кључалу воду целе поморанџе да провре (али само један кључ). Затим метемо поморанџе у ледену воду где постоје док се сасвим не охладе. Затим исечемо целе поморанџе на кришке, те кришке преполовимо и метемо у густо укуван шећер. На5 великих поморанџи долази једна кила шећера. Кува се на јакој ватри док сок буде доста густ. За време кувања уцеди се сок од два лимуна.

Слалпко од бресака. Треба брескве ољуштити и на пола исећи. Загасити мало креча у доста воде, па кад се стисне узети бистру воду и чим брескве ољуштимо одмах их мећемо у ту воду да постоје један сат. Затим се бреске исперу из неколико вода. На килу и по бресака долази једна кила шећера. Шећер и воће и шољицу чисте воде метути у шерпењу и кувати на јакој ватри док сок буде доста густ. За време кувања уцедити сок од три лимуна. Ни исти начин кува се сљатко од кајсија ц шљива,

Слалико од лубенице. Треба ољуштити зелену кору са осредње лубенице, затим се са беле коре ољушти црвена средина и исече на ситнија парчад. Ту парчад добро оперемо, метнемо их у шерпењу, налијемо хладном водом и кувамо пола сата. То треба поновити неколико пута. А сваки пут успемо у воду 2 шољице винска сирћета. Када кора постане сасвим мекана треба ју оцедити и метути у хладну воду да преноћи. Сутра дан метнемо кору у шерпењу и наспемо воде да огрезне у њој. На кору од осредње лубенице долази две и по киле шећера. Кувамо донде док сок добро не згусне и лубеница буде сасвим мекана и провидна За време кувања треба уцедити сок од четири лимуна и додати парче ванилије. — Донели смо за сада само она слатка, која се ове године још могу готовити.