Žena

642 НЕНА

Патрикаш од печурака. По себи се разуме да треба пазити, нису ли може бити печурке отроване, и домаћица која не познаје врсте печурака или их не добије од најпоузданије особе, не треба да их готови. У новије време дешавале су се многе несреће, јер су печурке биле „отровне“. А стручњаци лечници изјавили су, да наша обична проба није сигурна, јер сребрна кашика кад је метемо у куване печурке не поцрни, бар не код сваке врсте шкодљивих печурака. Ипак доносимо рецепт паприкаша од печурака. јер их на многим местима има подоста и свет се њима храни.

Печурке се лепо очисте и одмах мету у хладну воду која је помешана са! деци винским сирћетом. У тој води постоји печурка четврт сахата. За то време очистимо 2—3 главице црна лука те истремо на треници. У шерпењу треба Метути мало масти и кад се маст загреје, додамо лукаци пржимо га док не порумени. Додамо мало брашна на врх ножа и кад се то заједно мало испржи, дода се нешто мало црвене паприке и мало зелена першуна. У све то метемо печурке да се пропрже. Онда их налијемо водом, али је укусније ако их налијемо лаким белим вином.

· Када бадем туцамо у авану, поспемо га мало ситним шећером, па ће се лакше туцати и неће прскати из авана.

Нов пачин да се месо дуже времена. свеже одржи. У лето је тешко одржати месо свеже, нарочито онима који у месту немају касапнице, већ из другог места доносе меса, па приморани да већу количину узму. Месо се може одржати свеже кад се следи, али за то се мора имати леда. А како је тамо где нема ни леда, па ни довољно хладне просторије2 Али ни месо, које је било смрзнуто, није тако укусно као свеже месо. Прошле године, када у Бечу не беше меса и овладала беше скупоћа у месу, онда се доносило "залеђено месо чак из Аргентиније, и показало се да. је то месо изгубило од укуса и доброте. Сада нам долази из Немачке вест, да је фирми Шебслер и Волф у Берлину пошло за руком да пронађе начин како да се месо одржи и надаље а да се не меће на лед, да се не смрзава, а опет да не изгуби од своје вредности и укуса. Фирма је добила већи патент на свој проналазак. Но у неколико се већ сазнало

~

а

а тинниетулиуинани

СУ