Žena

662 МА ВОНГА

Страшна слика! Превијана је сваки други дан, ал) не да је излечим, него да се не усмрди тако да јој човек не може прићи ближе.

Кошуља, кревет, увек су пуни крви и гноја. У собу кад уђете, као да вас у лице лупи онај кужни ваздух, и једва чекате да изађете напоље на свеж ваздух. Болови ужасни, дисање јој отежано, јер је рак прешао већ и на плућа.

Данас ми сестра јој дошла по прашак за спавање, који сваки дан узима и рече ми да сад већ иде крв и кад има столицу, а и у кревет иде крв. Сваки дан јој дајем само по један прашак за спавање, јер се бојим ако јој дам више, попиће их све наједаред да се отрује. Већ је тражила и нож да се закоље.

Ал) сад ће већ скоро бити крај.

Ово је само у бледој слици описано јадно стање те бедне жене. Моје је перо и сувише слабо да верно опише ужасно стање те несретне болеснице, то се мора видети, згражати се и чудити шта све жив човек може и мора да поднесе. А да је одмах дошла чим је осетила да јој нешто расте у дојции да се одмах дала оперирати, до сад би и заборавила да је нешто било.

После ових неколико примера могу да завршим. Могли сте видети, драги читаоци, из горе наведених примера, да најмањи узроци, могу да имају ужасне последице. И нема тако малог и незнатног почетка болести, који не би заслуживао нашу пажњу. Најопасније су оне болести, које ништа не боле и не узнемирују нас, јер те болести највише и најлакше запустимо, па кад једаред отму маха већ, онда их више не можемо задржати ни сузбити.

Зато тражите лечничка савета и код најнезнатнијих болести, да се после не кајете и не пребацујете себи. Ако и није ништа, изгубили сте новац за једну визиту, али сте уштедели по неколико стотина круна, уштедели сте себи болове и патњу, па често сачували и сам живот. За мали новац врло велика добит.

У Сотину, на дан уласка раЕн Петра у Скопље.

Др. Данило Кеслер.

—> Ч__