Žena

ЊЕНА 697

стављенима и нејасне појмове о другарству и солидарности. Можда се једног дана зато каје, и како човек нерадо оптужује самог себе, он осуђује своје родитеље. И има у неколико и право, јер није имао ко да га упути кад му је требао васпитач.

Тај васпитач у детињству када је и најпотребнији, треба да је мати, односно мама.

Она је та, која треба благо да улије неваљалом сину и ветрењастој кћери поштовање према дисциплини, и све оне ситне посведневне дужности које су можда и највеће, јер су свакодневне. Али како она то да учини, кад и сама не зна. Кад сврши домаћи посао, растреби собе, окрпи рубље, пази да су јој деца сита, обучена, утопљена, она замишља да је испунила све своје дужности, јер она неби могла ни да игра другу улогу, нити да испуни друге дужности.

Женско васпитање! То је можда најважнији данашњи проблем, али и најтежи за решавање. Колико неисписаних листова између „мале интелектуалке“, уображене и педанте будуће жене и дојиље и куварице јучерашње жене!

== АФОРИЗМИ.

Одобравање у већини случајева не значи слагање. | | Откуд не може волети непријатељ мога пријатеља 2 ж Кад би живот био само пун несрећа, он би се још могао подносити. ж Људи се многог чега стиде пред другима, чега се не стиде пред својом савешћу. = Много више жалости кад видиш да си о неком добром човеку мислио рђаво, него да си се разочарао тиме, што си проналазио у рђавом добрих особина. ж Оно што је право може се чинити несвесно, али одредити тачно шта је то, врло је тешко.