Žena

Уредништву „Жене“ стигла је на приказ ова књига: Олга Ковачевић, српска гусларка. Средио Јован Удицки срп. нар. учитељ. Издао Миливој Ковачевић, Митровица, штампарија Мирослава Стајића 1912. 41 стр. Цена 2 К.

Вреди за свакога, да прочита ову књижицу, из које ће се најбоље видети, ко је и шта је била врла покојница и Српкиња гусларка Олга Ковачевићева. Нека јој је и овде изречена : Слава и вечан спомен!

оче Разне белешке.

Мисли новог јапанског цара о браку и материнској дужности.

Јапански цар у писму својој жени навађа своје мисли о жени и њеноме позиву. Он вели: Жена је по његовом схваћању, садруг човеку, она треба да плаче, кад он плаче, а треба се смејати, кад се он смеје. Над свима женама поставља он жену као матер, јер је она бесмртна. Он вели о матери, да од ње зависи како ће од свог детета да створи човека, а човек је служитељ државе. Добра мати је жена, која своје мисли улива у душу да буду добри грађани. Тако бивају матере најсавеснији државни службеници. Али он поштује и жене, које никад нису биле матере и каже: праве жене ће доброту своје душе и даље распрострти и ако им је судбина ускратила рађање деце. А биће верне сапутнице човеку, кад и оне испуне дужност према држави и отаџбини. Она ће наћи залутало сироче, којем ће поклонити матерњу љубав и васпитаће га са јачином своје душе. О модерном слободном покрету пише он: права и истинита жена може само онда сретна бити, кад се у кући својој ода дужностима, осећајући се у првом реду да је жена и мати. Права жена имаће увек чежњу за човеком, јер од човека протичу све државничке мисли и што од њега зависи да може постати добра мати, И тако ће права жена увек остати жена и онда кад се и другом позиву ода, јер ће имати увек добро своје отаџбине пред очима.

па