Žena

АЕ БЕБА 205

МР НЕ

Је ли потребно и зашто би требало да = женскиње учествује у борби против алкохола!

Бранко Ролер В. Кикинда.

Питање да лими жена треба да буде антиалкоколиста или не, да ли требају и оне не само да се интересују него и да раде за антиалкохолистичку пдеју, да ли је потребно да и оне буду апстиненти, пако су у великој жеђи умерене, у више прилика ми је постављено од стране појединих женскиња, које: се пнтересују за наш апстинентски покрет. Ја ћу покушати овим чланком да уповорим паше женскиње на важну улогу, коју би оне имале у борби против: алкохола; изнећу укратко разлоге, зашто је потребно да и женскиње не само учествује у борби, него и да буде одушевљен, ватрен присталица анлттиалкотолистичког покрета.

Као што нам је у сваком послу и раду, у сваком напреднијем покрету за опште добро, ради јединства, и сигурнијег напретка потребно и женских руку, из пстих разлога потребна је и у овом хуманом покрету женска марљива и истрајна сарадња.

Но специјално баш жена, осим хуманога има и сувише личног разлога, да се бори свим силама бар

у свом породичном кругу против — врло често непријатеља свога гњезда, свога огњишта и своје: породичне среће — против алкохола. јер она =>

жена обично је трва жртва разузданости алкохола.

Узмимо за пример жпвот јадне жене једног пијанице. Је ли то живот 2 Не, то вам је једно бескрајно: мучење. 'То вам је живот страшнијип, животињекији од мучења у шпанској инквизицаји, грознији од ропства п мучења крволочног нам вековног непријатеља. То вам је живот тако пун бола, тако страшних телесних а још више душевних мука, то вам је тако гровзно мучење, свирепије, зверскије од свега на свету, да је то испричати немогуће, да се то ни замислити не може. Јер мучење шпанске инквизиције, крволоштво обесног Турчина трајало је дан два, док сирота жртва телесно напаћена и измучена није скапала.