Žena

ва БА ЕЈА А

гаћа, толико исто чаршава, чарапа 100 пари, пешкиара и дуксера, — а 19 комада ћебади је занатлијска омладина донела да се заједно пошаље; тако исто је и трг. омладина доносила платна и давала им да шију. Кад се кренух па куће мога пријатеља, бпо сам ганут до суза од радости и усхићења, не могох се уздржати а да им не викнем: Живеле српске кћери! Док се овако ради и осећа,-мора Српство напредовати, јер ту и Бог помаже. Рекох им да ћу ово за пример изнети на јавпост, али ме оне све вамолише да то не чиним, јер оне не раде ни за какову славу, већ из чистог родољубља. Нарочито ме је председница, супруга мога пријатеља — молила, да то не чиним — јер велп, Бог види, па ће свачија дела добро наградити,

Али ипак дичне Српкињице са врлом вам председном опростите, ја сто не могах оћутати, а да не панесем ово племенито дело на јавност. Угледајте се п остале српске кћери на ове сестре па девојачког кола, оснивајте дев. кола, па ћете и себи, ап народу свом користити. А вама миле моје Српкињице, желим да и лаље останете тако вредне и добре, љубећи свој народ, па ће вас увек пратити благослов божији. Један путник.

Међународни конгрес за женско бирачко право.

У Будимпешти ће се од 15. до 20. јунија о. Г. по нов. кал. одржати УП. међународни конгрес за женско бирачко право. Тај конгрес називају велики светски листови великим догађајем године 1913. Конгрес ће се одржати у великим просторијама варошке редуте са дивним положајем на дунавској обали. Досадањи конгреси држани су под председништвом госпође Сагле Сћартап-Санз, председнице међународног савеза за женско право гласа, у Вашингтону, Берлину, Кодању, Амстердаму, Лондону и Штокхолму, и дали доказа како у свима земљама напредује струја за женско бирачко право.