Žena

246 ЋЕ НА

Књижевност и уметност.

Уредништву је стигло на приказ:

Музичка Библиотека бр. 1. Др. Г. Молнар, — Исидор Бајић. Наука о музичким облицима. Прештампано из „Жене“, Цена 50 потура. У Новом Саду, електрична штампарија Дра Светозара Милетића 1913.

Нови Нараштај, лист за сузбијање опојних пића за школу и дом, орган Друштва Апстинената у Хрватској и Славонији, што га ево већ трећу годину издаје и уређује Никола Т. Ђурић у Загребу, Качићева улица број 18. Цијена му је 4 К на годину. Ђаци, војници, жељезничари, лугари, чланови соколских друштава, земљорадничких задруга и других удружења, добивају лист за 2 К на годину, ако их се скупи бар пет претплатника, па одреде између себе једнога, на кога се шаље свих пет примјерака.

И ми са своје стране препоручујемо нашим читаоцима Нови Нараштај, да га што више рашире у народу, јер ће му његове поуке из борбе против алкохола највише користи донети.

Разне белешке.

Успеси Милана Јовановића Браце, на прослави руске владалачке куће у Петрограду.

У месечном часопису „Жена“, у календару „Раду“, а и у „Застави“ већ сам више пута писала о малом српском уметнику Милану. Он је заиста необично дете, обдарен ванредним музичким даром. Нема ни пуне две године,. како је отишао из Новог Сада у Беч, да свој музички дар и образује. Примише се најбољи професори музике да га обучавају ; ђак је и славнога професора Севчике, управитеља бечке уметничке школе, те није чудо што се Миланов дар могао тако јако и тако брзо развити, да је већ прве године лане на светосавској беседи у Бечу свирао, затим је приредио свој концерат у Новом Саду, а потом и у Београду. Он је свуде постигао врло велики успех. Сви који су га слушали, били су задовољни његовом свирком. После концерта у Београду свирао је мали Милан код руског посланика Хартвига, где је било врло одабрано музичко друштво и где је био и наследник престола Александар. Том је при-_