Žena

Свилара у Марсељу. У Марсељу, у Француској, постоји једна свилара, у

којој раде 1000 женских а само 50 мушких намештеника. И сама управа те свиларе лежи у рукама женских.

Скуп разноврсних женскиња.

У Бечу на једном скупу у марту месецу састале се женскиње разног руфета. Била је међу осталима и једна адвокатица, једна учитељица за фехтовање (борење), једна пливачица, па учитељица глазбе и т. д.

Нова трговина.

У Калифорнији занима се ћерка једног адвоката са произвађањем разних врсти лептирова на своме имању. Прошле је године, веле, запатила до 15000 разних лептирова, које је продавала љубитељима и скупљачима лептирова комад по 25 потура,

Уметнички бисер.

Већ од дужег времена престали су гњурачи да траже бисер у морским дубинама, јер се пронашао начин прављења уметничког бисера, са којим радом се баве готово искључиво женскиње,

Стогодишњица крофне.

Прошле године навршило се 100 година од кад се прве крофне месиле и пекле. Прва је то изумела 1812. тадања знаменита пекарка Катарина Плачек, али их је правила са две округле обгице, а кад их је пунила са пекмезом вирио је из сваке уметут пекмез напоље.

Припуштање женскиња на универзама.

Дозвола, да женскиње могу похађати у разним земљама, универзу, прва је била Русија која је 1861. г. припустила женске на медецинском факултету у Петрограду, који се опет укинуо. 1863. побринупа се Француска да отвори за женске медецински факултет, а 1870. је то исто учинила и Швајцарска и Холандија, 1874. Енглеска и Данска, а 1900. основала је Немачка за женске дотични факултет.