Žena

250 РЕБРА

грејаним ваздухом, који долази из централе, а то је за домаћицу велика уштеда у времену. Дезојке још од ране младости уче радити. Оне морају саме да сређују постељу, и спремају и пају своју собу. Чим се врате из школе, помажу матери по могућности. Оне се уче у школи домазлуку, кувању и прању. Али ни мушкарци нису беспослени. Они морају сами да чисте ципеле и одело, и раде друге послове, које послове наши мушкарци не раде. И домаћин помаже у домазлуку: он коси траву, залива башту, и помаже где може. Када код нас буде послуга још скупља, онда ћемо на сваки начин и ми живети мало природније, и наша се деца неће стидети никаквог рада.

Мушни против сифражеткиња.

У најновије доба, створила се у Енглеској лига мушка-

раца, која се бори против сифражеткиња. Ти упадају У женске зборове, растерују их и бију их. Кад је био недавно

женски збор у једном великом циркусу, упали су великошколци и посејали по дворани прашак, који је штипао. Наста опште кијање па онда туча. Госпођа Панкхорет, вођа женских поборница није могла доћи на онај збор, да говори. Једна њена пријатељица извинила ју је, и рекла: Она је толико измучена најновијом борбом, да мора да се одмори. Велике бриге задаје јој и то, што не може да добије никаква гласа од своје кћери Силвије, која је затворена, јер се борила за женско право. Мати се боји, да јој ћер злостављају, или да је на уметнички начин хране... После. овог су ђаци почели да сипају прашак по дворани и настала је туча.

Наредба Светог Синода у Русији.

Приликом прославе тристагодишњице царске династије Романова, закључио је Св. Синод у Петрограду, да се спомена ради оснује богословска академија за женске, који би завод био у јавности раван великој школи.

Развод бракова.

Не стоји, да је развод бракова, који све више узима маха, плод нашег модерног доба. По тврдњи једног ученог богослова, развађави су бракови у Вавилону још у добу 2200 година пре Христа.