Žena

428 ВЕНА

В. Ж. Школи број ученица од 836 према лањскоме повисио на 1186. Па кад је Србија могла пре 50 година за сто ученица одмах да зида школу, која у престоници репрезентира „једно од већих правптељствених здања“, у толико пре то треба да учини данашња, напреднија и већа Србија, према својим све већим потребама за школовањем и мушке ип женске деце.

Црква Св. Наталије.

Краљица Наталија, волећи ову школу п под сугестијом своје побожности, желела је да управи школској помогне у религиозном васпитању ученица. Тако и Митрополит Михаило. И кад је искресла мисао о подизању капелице за школу Митрополитовим заузимањем је и црква Св Марка (палилулска) помогла ствар са 8600 динара, а како је пара д рану не био 4800 динара Краљица је допунила потребну суму својим даром (1200 дин.).

Црквица је подигнута, од лаке грађе, у школскоме дворишту.

Жеивопише на иконостасу радила је - и оригинале и копије — г-ђа Полексија Ст. Тодоровићка, а фреске Чортановић И то је платила Краљица.

Прва служба била је 15 октобра 1880,

Црква је посвећена мученици Ов, Наталији (26. августа). Многи п данас погрешно је стога називају црквом Краљице Наталије, с чијим је именом иначе везан постанак те скромне грађевине.

Установљено је" да у цркви служе свештеници који су наставници вере у овој или учитељској школи. Ва ученице у. У. Шкоје ова је црква вежбаоница у црквеном појању. Оне певају на хору, ва певницом п читају апостол.

У почетку је у цркви певао мали хор од чланова Београдског Џевачког Друштва, а за певницом богослови из старе Богословије, Доцније је певао квар-

" Министар усваја молбу Одбора Госпођа за потпору цркве, да се у овој школи за наставнике вере увек постављају свештеници, а они да су дужни бесплатно служити у српској цркви (служење да се «сматра као час предавања).