Žena

БА БОНЛА 429

тет од наставница са управитељком (г-ђа Миловук и г-ђице: Станка Ђ. Глишићева, Анка Анастасијевићева и Драга Ђурићева). Напослетку су уведени ученички хорови. А до тога је дошло тек пошто је Министарство Просвете објаснило да се „предавање црквенога појања сматра као саставни део са световним појањем, а хороводство као редован чав (1889). 1891 наредило је Министарство да учепице редовно певају на хору, п поставило за хоровођу г. Тошу Андрејевића. Од тада је увек певао хор ученица Воз Школе, док није мало-помало остало само на хору ученица Ж. У. Школе, за које је то саставни део наставе. Тако је п данас.

1896. године Мпнистарство је усвојило предлог управитељке (гђе М. Св. Вуловићке, да хоровођа може бити и наставница, а не само наставник, п до за свој рад прима хонорар. Тако је за хоровођу постављена „Бубица М. Шачићева, класна учитељица, која је на томе послу остала све до смрти (1908).

Сви који су радили на подизању и одржавању ове црквице радили су то у жељи „да се подиже дух православља у ученица“. А сама црква је на децу чинила леп утисак и лепом службом, и спретношћу, чистотом и украсима.

Црква није парохијска п приходи су јој —— осим богатих прилога Краљичиних, која је на тас дала укупно 4000 динара — билп врло незнатни према

пздатцима. За време школскога одмора црква не служи, Поред тога, од како се у школи за наставнике вере постављају професори који нису свештеници, настало је — после хорскога — питање и о томе, ко ће у цркви да служи, Било је бојавнп да црква неће моћи одговорити својој намени, Тада (1895) прота Никола Божић, по одобрењу Митрополитовом, пу споразуму са управитељком (П. Пинтеровићевом) установи један одбор којп ће се старати о материјалној потпори цркве, Одбор састављају госпође, којих је обично педесет. Шредседник одбора је управитељ, а међу члановима увек треба да су бар две наставнице. Одбор прибира прплоге за цркву, у новцу и црквеним стварима, и бпра црквене туторе. Уобича-