Žena

РРА 431

Често сам се питала, вашто се сви радују кад се мушкарац роди. После су ми објаснили, да је то добит, јер један више Обилић, а српском племену треба што више јунака, да освета буде јача. И била је. За то су матере своме сину још у колевци певале о Милошу Обилићу, тепале, поредиле га са њиме и намењивале му Милошеву улогу.

Мајке су својим синовима уливале силну мржњу наспрам свију непријатеља, који косе полет њеном племену.

Мати је прва приповедала о величанственим и страшним борбама са Турцима и неправди осталих народа,

Зар вам се оне не чине већим јунацима и од оних на бојном пољуг

Колике ву српске задруге остајале обевглављене па су жене узимале на себе двоструке дужности.

Колико су оне тим само учиниле ва свој народ. Па зар не заслужују да им се поклонимог Оне нису умеле ни читати ни писати, а знале су целу псторију и све народне песме на памет.

Зар не заслужују дивљење, кад су преко толи ког посла и брига стигле и то да запамте 2

Оне никад нису живеле за себе. Као девојке радиле су у очевој кући, као жене и мајке у својој. На одмор ву помишљале кад смрт дође.

Вечна им хвала за толики напор,

Народи који имају ваљаних кћери, никад не могу пропасти, рекао је један великан.

А сви су признали, да је жена нобилац културе, јер је она прва васпитачица п учитељица човекова.

а женином крилу човек је прогледао и свет познао, на њеним грудима је посисао заједно с млеком иљубав према своме роду. Српска жена је починила таква херојска дела, да је виша од жена свију других народа.

Ревултат рада тих малих сила — Српкиња уживамо данас. Видов дан 1389. је освећен _ овим. Овај је донео васкрс из пет вековног ропства нашој поробљеној браћи и сестрама у класичној земљи Србиновој. Даће Бог да сване свима. То је наша дужност.