Žena

438 ЖЕНА

Победе наше су још један доказ наше силне снаге, која је сад пукла, букнула и сатрла вековног непријатеља. Српска жена је ту снагу подржавала и припремала ва ово дело.

Ви сте још мале, да равумете све, али трудите се.

Сви народи имају своје идеале и сви се спремају, да их остваре. И нама су наши у аманет оставили, да извршимо уједињење нашега племена. Стога нам престоји неуморан рад.

Па ипак, погађам и ваша детињска мњења, да, ма како да се дивимо јунаштвима, ма како да смо поносне због оваквих победа и освете милијон гробова, ипак са тугом и дубоким болом жалимо оне који ву изгинули, остављајући матер, љубу, сеју и дечицу без хранитеља.

Молимо се Богу и радимо и саме да се култура уздигне на такву висину, да исчевну немилосрдна истребљења најбољих и за културу најспособнијих особа и да се и спорови народа расправљају онако као што се решавају и спорови појединаца. Надајмо се, да ће се родити синови, који ће умети да буду праведне судије и малим народима.

ека је, дакле, част и слава свима јунацима палим ва добро свога рода!

Нека је слава и хвала дичним Српкињама од Косова, које су и крај свакојаких беда поносито носиле име Српкиња, очувале га и нама га у аманет предале! .

Нека су вам оне вазда углед, јер ћете се тек такве моћи одужити овој груди миле нам Србије.

Женска трговачка школа у Београду.

Женска трговачка школа у Београду основана је 1911. године, Она стоји под надзором министарства народне привредне, трговачке и индустријске коморе. Управљају њоме и неуморно раде два вредна и одлична професора г.г. Бранко Б. Тодоровић п Влад. Д. Стојановић.