Žena

ЖЕНА 443

проведе као слушкиња у туђој кући, јер би онда било много више сретних бракова. Но није потребно тражпти туђе куће, доста, би било да пмућне матере не мазе толико своје девојке, него да их у рођеној кући спреме ва ваљане домаћице.

Човек, који има ЗОО „жена“.

У енглеском званичном извештају, који се бави пределима Конга, спомиње се Кабинда, где станује племе Басонги, где је главар племену Лупунгу. (О томе Лупунгу вели амерички вицеконзул ово: Лупунгу изгледа као влочинац. 'Ћорав је, нема једно око, а лице му се иврешетало од богиња. Он је подмукао и развратан. Он је находче, а узео га је под своје један војвода оног племена. Кад је одрастао, волео је да се облачи у фантастична одела и прогласио је о себи, да он са својим једним оком може да. прозре у све тајне. Он је као неки пророк искупио око себе доста присталица, здружио се са Арапима и напао. на свог оца, који га је некада покупио с пута и одржао. Постао је старешина племена Басонги, а под њим су и друга племена, која броје укупно око 50 хиљада душа. Он има око 800 жена и лако му је да плаћа на сваку жену два динара порезе годишње, јер гули народ на много начина. Тамо мушки купују жене, па ако могу са хасном да их продаду, они то чине. Вицеконзул износи у свом извештају, да оно племе живи сретно и задовољно, — А зар п жене!

Кад се треба женити и удавати 2

То важно питање покренуо је један париски лист и добио од својих читалаца на питање, у које доба старости треба се женити 11.441 одговара, да се млади људи треба женити од 82 године. На друго слично питање, кад се млада девојка треба удавати такође од 11.441 читалаца олговор: да се тпреба удаватми од 22. године. — На треће питање: каква разлика у годинама треба да буде међу супружницима био је одговор разнолик. Тако су дале њих 1916 читалица одговор, да муж треба да