Žena

БЕС РЕЈА 445.

доброг пливача. Пазити треба увек на дубину и МЕ места, где се купамо.

2. Пазити ваља, да су према величини и старости особа разна одељења смештена у каквој пливаоници или речном. купатилу. Ту треба пазити на најстрожију чистоћу.

3. Никако се не ваља купати одма после каквог доброг и издашног јела, — са пуним стомаком, јер је таково купање опасно по здравље. Тако исто се не треба после пића, а нарочито алкохолних купати. При купању не ваља брзати већ лаким ходом ићи купкама. Треба се лагано свући и пре но што се уђе у воду. ако је тело ознојено, треба на ваздуху и сунцу мало пробивати а са покривеном главом.

4. Особе, које стигну до купатила ознојене, треба прво да се одморе и тада тек полако свући са себе одело и трљати се пре но што се у воду уђе, а тако исто не ваља се купати, ако је дотична особа у раздражљивом стању.

5. Тело треба, пре но што потпуно у воду уђемо, добро са водом протрљати (фротирати) или прати се са пљускањем воде.

6. Кад се употребљу:у речна купатила много и често онда се не ваља дуго купати. тек 5—10 највише 15 минута. Малокрвне, слабуњаве и нервозне особе треба још краће време да се купају. И потпуно снажне и здраве особе нека с пролећа и јесени при расхлађеном времену врло кратко време буду у води,

7. У самој води добро је своје тело истрљати и да чешће и главу своју овлажи, а пливати треба само онда, ако је пливач из пливања испит положио. Пливач не ваља да плива дуго, напрезно и брзо, већ треба да узме себи и помало одмора у пливању. Гњурати се може само у присуству добрих пливача. Скакање у воду стрмоглавце може чинити само добар и вешт пливач и на места, која су за то позната и подесна.

8. После купатила треба прво осушити ноге и руке до рамена, па затим остало тело и главу. Треба тада трљати сувим чаршавом или лаким кретањем тела мало загрејати, но при ветровитом и хладнијем времену треба се заогрнути или сувим чаршавом или купалишним сувим огртачем, да би се од расхладе сачували, а треба имати и покривену главу.