Žena

4146 ЋЕНА

9. Купати се треба кад је врућина достигла 16—18 „степ. по Реомиру, а вода топлоту од 14—16 степ. Деца нека «се купају само под надзором и у присуству старијих особа. Чим се осећа језа и дрхтавица треба напустити купање и обући се пошто се добро тело протрља и осуши а затим "треба попити какав врућ теј за напитак,

10. Ваздушна и сунчана купатила не треба узимати у превећ дугој мери, а треба увек пазити, да телу тада ништа не фали. Добро је да при таком купању по кадкад мећемо на тело водене облоге или се тело попљуска. Прекомерна сунчања треба се пак чувати.

Сок од црне роткве је лековит.

Зато баш од црне роткве, јер је њен сок љући, јачи. 'Ротква се истре на треници, сок се процеди и филтрира кроз фланер и онда скува са кашиком две меда да је густ. Успе се у флаше и кува у дунсту једно 20 минути. Лечи и најзастарелији кашаљ кад га неколико дана пијемо. Помаже варењу, и тера мокраћу. Па и онима помаже који пате од камичка, јер их раствара. Сок од роткве са медом и улепшавајуће је срество, јер чисти флеке на лицу. Грготање са топлим соком од роткве помаже да оток у грлу сазреи провали се. Облози са соком од роткве и медом добри су за кожње болести. Ти облози добри су и против главобоље. Па напослетку и код водене болести на надувено место облози од сока ротквиног често су помогли.

Белешке из домазлука.

Мрље од ораја. Кад се беру зелени ораси и иначе кад се требе фришки ораси остају ружне мрље на рукама. Са неколико језгра од ораја ољушти ону танку љуску, мети је у топлу воду да постоји и у тој води опери руке и све мрље са њих ће нестати.

Сок од руже исто тако добар за напитак са водом као и сок од малине и рибизла. Само не смеду бити руже увеле већ свеже кад их хоћемо да употребимо, 2 фунте ру-