Žena

ВЕНА | 441

жиног лишћа метемо у порцелански суд и прелијемо са 3 литре кључале воде, поклопимо и оставимо 24 сата на топлом месту. Онда сок добро исцедимо и кроз фланер филтрирамо. 19, фунту шећера са мало воде кувамо док се добро згусне и баца мале перле, том шећеру додамо 1 литру филтрираног ружиног сока, пустимо да заједно добро прокува и изручимо сок у земљани суд. Кад се излади сок се сипа у флаше, заштоплује и остази до употребе.

Сирће од љусака од воћа. Кад правимо компот, укувавамо разно воће, имамо доста одпадака и много љусака. Па и то се може корисно употребити. — То све се лепо после ручка мете на чист папир у топал рерн да се осуши. Онда се мете у земљан суд и налије водом, после кратког времена добијамо од тог сока врло добро сирће, боље но ма које куповно.

Воће у ракији + литре праве чисте комовице ракије и на свако пола килограма воћа + киле шећера. Воће да је презрело, не сме да је потуцано, и разуме се добро отребљено, опрано и оцеђено. Воће се узима све редом. осим јабуке, огроз и ринглова. Може се почети са трешњом, јагодом итд, Прво се успе + литре комовице у велику флашу са пространим грлом који се лепо може поново везати пергаментом. Онда се мете пола киле воћа и пола киле шећера, завеже и остави на ладно место, са сваком пола киле воћа додаје се и пола киле шећера. Сваки пут се воће опрезно промеша. Ако је флаша велика те нема до краја онолико сока да је воће огромно у соку, онда се дода још 4 литре комовице ракије, кад је све воће изређано и флаша пуна, може се разместити у више мањих флаша.

Пекмев од кајсија некуват, 1 килограм кајсија 1 килограм шећера. Кајсије морају бити потпуно зреле, меке, извади се коштице и онако у љуски пресне, протру кроз сито и муте са шећером пуна 2 сата. Сипају се у флаше, вежу са пергамент папиром и кувају 10 минути у пари као и компот.

Мозак са јајима. (Врло добро). За 4 особе узме се два телећа мозга, Мора се врло опрезан бити при куповању мозга, јер ништа се тако брзо не поквари као мозак, Мозак се прво мете у млаку воду да постоји у њој пола сата,