Žena

ВЕНА 505

предмете, који са њима долаве у додир (ноћне лонце, судове за мокраћу, пљуваонице, прибор и судове за јело, мараме, убрусе и т. д.)

9. Девинфекција: посуђа, прибора и судова за јело најбоље се врши у кључалој води,

Ноћне лонце, судове за мокраћу и пљуваонице треба испражњивата у нужнике, а пре тога у њих сипати: 5%, раствора карбола, лизола или крезола или кречног млека, у којима треба да остану један час, па их потом опет њпма изапрати. Исто тако и нужници се девинфикују кречним млеком.

Загађено постељно и остало рубље треба потопити у 8% раствор ливола и оставити га у њему 1—2 чава, па затим искувати у обичној кључалој води.

Душеке, мадраце и сламњаче, загађене изметинама најбоље је девпнфпковати у парном поена регеа апарату општинском,

10. Све одаје у којима је болесник лежао, треба што чешће проветравати, а за то време болесник се пренесе у другу одају и на чисту постељу. Пре но што се те одаје, по оздрављењу или смрти болеснпковој мисле опет употребити, морају се такође дезинфиковати. Под (патос) треба опрати 8% раствором карбола или 5 раствором лизола., а дуварове најбоље је окречитл. Потом одаје треба оставити да се суше најмање три дана, пошто се пре тога вагреју. Дезинфекција, одаја може се вршити и формалином. Ствари, које треба дезинфиковати у парном дезинфекционом апарату, односиће општински девинфектори нарочитим колима. Предмете од мање вредности, се којима су болесници долављали у додир, најбоље је спалити, само треба пазшти, да се тога ради стварп не носе далеко од куће, како се зараза не би ширила.

1. Чувари, нудиље, болничари п околина колеричних болесника не смеју јести п пити у соби болесниковој, морају особито пазити на чистоту, што. чешће се купати, одело мењати, руке прати и нокте чистити. Чим изађу из собе болесникове треба лице и руке да оперу млаком водом, која је пре топа лобро искувана, а потом руке исперу у 1, раствору сублпмата и обуку друго, чисто, одело. Вода све из купатила не сме просипатп на улицу, но у нужнике.