Žena

504 ЋЕ НА

1. Да се клице колере не унесу у тело јелом и пшћем, За то треба јести само кувана п добро печена јела, а воду за пиће (где нема водовода) прво загрејати до кључања, па пошто се охлади — пити, Судове ва јело п шшће треба прати такође искуваном водом. И хлеб и хладна јела, која '6 лако могу окужити клицама колере, треба по један час вагревати у пећи на 70—80" Ц. пре употребе.

Пред свакп обед треба, руке добро опратп.

2. Најтежи облици колере појављују се чешће код лица, која се одају пићу, па било да то чине један пут или ив дана у дан.

8. Начин живота. У опште, не треба мењати, алп треба бити уредан и у јелу и у пићу, да се тиме не поремети варење, јер со тада колера лакше добија. Исто тако опасни ву за колеру: глад, умор п неспавање. Природне минералне воде треба пити у умереној количини, а вештачке минералне воде и пића са доста угљене кпселине (као што су: сода, крахери и т. сл.) треба избегавати.

4. Савску, дупавску, у опште речну и бунарску воду не треба, у ошште пшти, па ни пре тога пскувану, нити те воде употребљавати за кување јела и прање рубља и т. сл.

5. Воће иповрће треба јести само кувано. Млеко, треба добро увварити, нарочито за то, што га несавесни продавци мешају и са водом (више пута и бунарском), која може бити заражена. (Свеж спр најбоље је не јести; допуштен је само у печеним тестима, Масло (путер) треба на ватри истопати.

6. Треба избегавати састанке у великим масама, скуповима, славама и т. д.

1. Нужнике, нарочито јавне, треба чисто држати п девинфиковати, То исто важи и ва, ђубришта. У опште треба добро пазитп на чистоћу по дворпштпма, механама, гостионицама, кафанама и јавним местима.

8. Како се клице колере налазе понајпре у изметинама и бљуванку, то се, од додира са њима, као најопаснијим, највише треба чувати, треба их хватати у нарочите судове п девинфиковати, као п све оне