Žena

512 ЋЕ НА

М

окисели са соком од лимуна и ситно исеченог петрожења. А преко свега тога поспи још кашику две милерама.

Котурови-ув сладолед. Потребно је >, фунте брашна, / фунте шећера, 3 јајета, 1 пакет ванилина. Шећери јаја добро се измуте, напослетку дође брашно и ванилин. Од те масе праве се на намазаној тепсији са кашиком гомилице и пеку се на умереној ватри. Кад су печени, још онако топле превију се преко прста и тако добијају облик котура. Празне се једу уз сладолед или крем. А могу сеи пунити са утученим скорупом (Обегзвећацт).

Салата од краставаца на „краљевски“ начин. Зготови се за '/, сата за 12 особа. 3—4 велика краставца, 4 тврдо скувана јаја. 3 кашике фина зејтина, 2 кашике бела вина, лимунова сока, соли, ситна бибера, капре и шнитлинга,

Краставци се ољуште, фино исеку као иначе за салату. Од 2 кувана жуманца, зејтина и лимунова сока начини се мајонез, дода 2 кашике бела вина, соли, бибера, напослетку и шнитлинга, па се то све помеша са краставцима. Треба лепо наместити у чинији и гарнирати са капром и у котурове сеченим јајима која су још преостала, Врло је добро и лепо изгледа.

Садржај 8. броја „Жене“,

Песма: Срби под Једреном, од очевидца освојења Једрена. —- Песма: Хумкама Убогих, од Ђ. Н. — Туђе мисли. — Мајски састанак. Весела драмска слика у једном чину. Својим ученицама написао Мита Ђорђевић, — Српска мајка. (Цртица из балканског рата.) Од Владе Марковића. — Туђе мисли. — Двије руске душе. (Побожна и лажни бисер). Од Ернеста Тисо-а, превео: Нико Вучетић-Бокељски. – Мајчине жртве, од Владе Марковића. — Светски конгрес за женско право гласа, од Хелене Буле. — Малени рад еманциповане жене, од Д. Лацковић. — Туђе мисли. — Проглас српског друштва Црвеног Крста српском народу. — Књижевност и уметност. — Разне белешке. — Белешке из здравља. — Белешке из домазлука.

Електрична штампарија дра Светозара Милетића у Новом Саду.