Žena

НА КОЈА 507

поводом изложене назебу. И та мода као да се заверила, прописује са гледишта народног здравља незгодно одело и обућу. Плитке ципеле и шупљикаве чарапе су модерне, па да би даме задовољиле захтевима моде носе те плитке ципеле и шупљикаве чарапе и онда, кад није време за то, јер поглавито нога треба да је сува и сачувана од назеба. О' корзету не треба ни говорити. Они и сувише стежу органе дољњега тела и отежавају користан рад плућа. — Но многи свет почео је већ да се амети и почиње да пази више на: здравље него на а

р

Прости рач од гуме.

Много се подмеће под малу децу простирач од гуме.. Добра ствар, али може да буде опасна. Један медицински лист износи случај, како је дете од 6 месеци почело да вене и опада. Испочетка није било могуће наћи узрока. Тада се правише на детету знаци тровања крви. Лекар је наредио, да се хемијски испита кревет детињи, па колица. његова, да нема може бити олова у боји, којим су кревет и колица премазана. Тамо не беше ничег шкодљивог. Али. су напослетку пронашли, да је у простирачу од гуме било олова. Чим су тај простирач отклонили, нестало је и болесних појава на детету. По себи се разуме да у добром. простирачу од гуме не би смело да буде олова.

Умивање у школи.

Др. Р. Вукадиновић написао је чланак о умивању деце. па с тим у свези говори и о томе, да би требало и у школама имати приборе за умивање. Он пише:

„Треба децу из малена навикавати, да се свакога јутра. добро умивају. За умивање је потребан чист. велики леген. Тај леген не треба да се ни за што друго употребљује, но само за умивање. У леген треба усути довољно чисте воде и том водом умивати се, а не поливати се.

Увек се треба умивати сапуном, јер се кожа бољ» очисти од прљавштине, него ли што се очисти, кад се умива само водом. Ако је вода врло хладна, може се за децу и мало смлачити. Деца треба да се науче, да прво добро оперу руке, па онда образ. „Рука руку мије, а образ обадвије“. Осим лица, треба децу из малена навићи, да увек оперу и