Žena

203 АНЕ а — Е

врат и уши, да водом оперу обе мишице, да се водом по мало истрљају по прсима и испод пазуха, и да се, после "умивања, добро чистим пешкиром избришу. За време умивања, ако је соба умерено топла, треба деци скинути кошуљицу и препасати је око паса као прегачу, и онда деца радо перу врат.

Исто тако треба децу навикавати да млаком водом исплакне уста. Ако се само неколико недеља дете тако умива оно ће се тако навићи, да ће се тако умивати увек.

Све ове напомене изгледају ситне и мале, Но оне суу главном основа у чувању м неговању народног здравља. Сви наши повереници и све наше подружине као и сви пријатељи народног здравља требали би да у свакој прилици раде на ширењу чистоће у нашем народу. Нарочито би могли наши учитељи у томе много помоћи, а многи су и до "сада на томе урадили. Наше друштво требало би у томе да потпомогне учитеље, те да о своме трошку постави што више умиваоника по основним школама са прибором за умивање, чистим убрусима, сапуном, чешљом и т.д, Тиме би "велики део деце навикли на чистоћу. Умиваоника има много 'по основним школама у много већих и културнијих народа, него што је наш. И они се не стиде признати, да им је народ нечист, и да се чистоћи мора исто тако народ учити, као и писмености и занату.

Не могу још за дуго времеза ни по градским школама да се снабдеју школе купатилима, али умиваонике за децу могле би да имају многе школе

Како се Турци љубе

И код некултурних и засталих народа често има нечшто да се види лепо, паметно и савремено. Кад то кажем мислим на узајамно љубљење код Турака, који су обичај примили и наши Срби, који живе у ослобођеним крајевима. Наше — србијанско — љубљење познато је већ са своје 'облигатности. Код нас се много љуби (мислим само на фи-зичко љубљење) и погрешно љуби. Љуби се од срца (из чисте љубави) и по обичају. Нећу расправљати потребу тога, али хоћу да осудим начин љубљења. Ми Срби мислимо, да се не може другојачије љубити сем ако се не цмокну уста у уста, или уста у образ, врат, чело, руку, идр... А "то је баш по здравље опасно. Нарочито љубљење у уста,