Žena

РАЕУНАЛА 54

онолико одлива, колико је дотичној особи потребно да одма попије. А пре но што ће киселице понестати може се на

исти талог (али само једаред) дометути мало брашна и мекиње, као и млаке воде, но никако више од три литре. На два дана пре, но што би киселице нестало, спрема се на исти начин у другом новом лонцу (оба суда се тада употребљују само за готовљење киселице и држе се у најчистијем реду) нова количина киселице. — Киселица се може правити у свако доба године, но не ваља никад сувише велику количину правити, већ онолико, колику количину може дотична особа за 2—3 дана утрошити. Свежа је боља за пиће, но кад прокисне,

Изгледа нам, да је овај други начин справљања киселице бољи, јер држимо, да је за пиће много снажнија, но кад се прави само од пројиног брашна. Но свако нека опроба оба начина, па ће се тада постигнутим искуством држати оне киселице, која буде за пиће боље пријала. Но тамо, где се не може набавити кукуружњег брашна, нека се узму саме мекиње.

Приметити нам је, да се киселица може пити у свако доба дана и ноћи, но за време употребе исте, не пије се обична, па ни минерална вода. А кад се човек научи на киселицу, не може лако да је без ње и кад са свим оздрави.

О гљивама (течуркама). У ово време, иза довољних киша ничу и много више печурке, но иначе, те их свет у доста великој мери троши. — Но доста се случаја јављају, да су овде и онде појединци и породице од једења печурака страдали — отровали се, те тако и животом плаћали. Да би се при готовљењу јела печуркиних (гљивиних) могли сачувати од њиховог могућег отрова, треба све одреда гљиве очистити и ољуштити. Тада их треба врућом водом, у којој има соли и сирћета, полити и оставити неко време. Кад се из те воде изваде, ваља их добро хладном водом прати и тек тада јело од њих зготовити. — На тај се начин одстрањује свака могућа опасност од једења гљива (печурака).

Колумбова јаја. 10 јаја скувај тврдо, ољушти их и горе сасеци да могу управо да стоје на чинији. 10—12 сардела лепо очисти на резанце исеци и њима украси јаја, онда их прелиј са врелим отопљеним маслом којег најпре мало