Žena

510 _ВРБЕЗНЈА ·

„вија, па је према томе и опасан за преношење ове заразе. На поморанџама је нашао после 2—3 дана, на лимуновима после једне недеље и дуже, а на јабукама чак после 16 дана бациле колеричне које су биле способне за живот. Што дуже

може једно храниво да остане несасушено, тим ће се дуже.

на њему одржати и заразне клице, те се тако лако може -објаснити што се на главичастој салати и после 29 дана нађу живе колеричне, бациле, Љуштење воћа и кување зеља није довољна гаранција, јер је сваки рад са зараженим материјалом опасан. Салата, која се једе жива, треба да се „држи бар 1 сат у љутом сирћету да би се уништиле заразне клице. Зато санитетска полиција која прегледа животне на„мирнице мора обратити врло велику пажњу на хранива која се могу заразити. Зеље, које се гаји на ђубровитом земљишту и које се мора поливати водом, те је тако стално изложено заражавању, треба забранити на пијаци да се продаје.

О киселии. Наш народ врло често употребљује, особито за време постова и у зимско доба, киселицу и као храну и као пиће.

За слабе и грудоболне особе, киселица је ванредно добро: пиће, пошто је дужом употребом за болесне особит лек, а за здраве у свако доба освежујуће пиће.

Као што смо дознали, праве је на најједноставнији на"чин, без овећег трошка и најмањег труда. Овако се поступа:

У једном чистом суду, лонцу (најбоље новом) метне се у, килограма пројиног (кукуружњег) брашна и прелије са -три литре млаке воде. Лонац се тада остави на топлом месту 36—48 сати да „кисне“ (отуда и име киселица). Киселица се не оцеди, већ пије, колико је потребно, са талога „свога. Наравно, да дотични суд са киселицом мора бити затворен, јер се не сме оставити да снага њезина „изветри“. — Пре но што ће је нестати, справља сена 36 — 48 сати напред у другом лонцу на исти начин друга нова киселица.

Неке друге домаћице спремају киселицу на овај начин, који се од првог много не разликује, а тај је: |

У чистом суду узме се једна прегршт пројиног (кукуружњег) брашна и једна прегршт мекиња, смеша и прелије "такође са три литре млаке воде. Да би течност боље „киснула“, домете се унутра, пре но што се прелије вода, и парченце коре од хлеба уместо њезиног (киселичиног) ква-сца. После 36—48 сати киселица је готова, те са талога