Žena

Уредништво „Меџе5 Егаџепјебеп“

заступа ово мишљење: Има две ствари које највише спомињу противници женског права гласа. Кажу: УЖени не треба засебно место у сабору, јер њени интереси нису толико разнолики од интереса мушкараца, као што су н. пр. разнолики интереси богаташа и сиротиње.

Али тај разлог не стоји. Кад је н. пр. у сабо-

ру реч, да ли држава сме трпети јавне заводе, у којима се износи отворено женско тело на продају, онда ће жена мислити друкчије, но што данас мисли већина мушкараца. И постоји разлика у мишљењу када је о томе реч, да ли треба да постоји други морал за мушкарце, а други за жене. И постоји разлика у мишлењу да ли жена има исто право на дете које је она родила, или јој треба дати исто право као оцу2г Да ли и мушко неверство треба да буде.разлог за раскидање брака, као и женино неверствог Сва та и слична питања друкчије ће решавати сабор, у коме седе сами мушкарци, а друкчије ће решавати сабор у коме седе само жене. Мушки пол и женски пол имају у овим питањима разна. осећања, разна искуства, разне назоре. У тима питањима један пол не може заступати други пол. • _ Други се разлог тиче политике уопште, односно парламентаризма. Многи, нарочито у Аустрији, тврде, да су се политика и парламент обрукали, сви се бољи елементи повлаче, па не треба у то угуривати још и жену.

Али парламентаризам није језгро, он је само форма политичког жизота. Ту форму треба унапређивати, а не уништавати је. Ако је политици задаћа, да заједнички живот људи унапређује, да тај живот постави на лепе и племените основе, онда ми политику треба да распростремо на целу

људску заједницу: На породицу, општину, државу. Професор др. Георг Брандес.

Модерно човечанство, победоносна демокрација, није до сад пронашла бољи систем владавине, до