Žena

БАИЈА пина

било је у виду осим техничко-практична страна и економска страна, да се уштеди где год се што може, јер кујна много може потрошити, а много и заштедити.

Примера ради доносимо из тог малог али доброг кувара неколико рецепта међу „Белешке из домазлука“.

Разне белешке,

Хигијенске женске хаљине од хартије.

У Америци се на пољу одела појавила новина, која је нагло изазвала преокрет. То су женске хаљине и женско рубље од хартије. То одело не само да је јефтино, него је и са хигијенског, здравственог гледишта тако рећи савршено.

Прошле јесени су кројачи у Америци стварали врло укусна одела од хартије и то од јапанске хартије. Као што је познато, Јапанци су до сад први израдили папир у тој форми, да је личио на платно и да су га употребљавали за џепне мараме. Те су мараме веома јефтине. Човек се убрише у њих и баци их,

У кућама и по раскрсницама било је сандука где су бацали те мараме, па их после спалили. Јапанци употребљену мараму нису враћали ни у џеп. Тим су отклањали од себе нечистоту и ширење заразних болести.

Сад је та хартија усавршена. Њу сад произвађају у много јачој форми, а мекана је да може послужити за одело. Та хартија подражава сасвим чоју и свилу, и она свилена је скупља. Папир има то својство, да топлоту нашега тела не одводи лако, а при том допушта врло добру вентилацију. Са хигијенског гледишта не може се замислити боља материја 'за одело.

Женскиње је у почетку гледало неповерљивим счима на ову новину, али ју за кратко време пригрлило јатомице. Пошто су те хаљине врло јефтине, могу се често мењати. Производе их по фабрикама у свима бојама, величинама и формама. (Ту отпада плаћање многих десетина круна за „фазону“.)

Чим су ове хаљине од папира продрле, почело је стизати на пијацу женско рубље од хартије. То се рубље не пере, него се по употреби баци, а јефтиније је и здравије ној“ кад се носи рубље од платна које се пере. |.

Ово често мењање хаљина које ће бити сад омогућенд,