Žena

НЕ __________--

време да се удам. И докле ћу већ одбијати проспоце. Ја сам му папослетку казала: Добро! Кад хоћеш да ме удаш удај ме. Узвмп ме на душу, изберп ми мужа, и ја ћу слушати. Удај ме онако како се моја мајка удала,

Отац се љутито окренуо, и остави ме дуже време на миру. Била сам већ близу 80 година и све су се моје другарице поудавале. Њихова удадба, управ њихов брачни жпвот само ме је још јаче задржавао од удадбе.

Тада се догодио чудан случај. Дошла ми јеу посету најбоља другарица, која се удала пре неколико година на страну. Долавпла ми је већ више пута, када је посећивала своје, али пе знам ип сама како се догодило, да се пре тога нисмо никада својски наразговарале. Можда зато, што пзамеђу девојке п њене удате пријатељице не може више да буде оне некадање пекрености.

Када је сад моја добра другарица ушла у собу, обрадовах бе, али ми се учинило, као да је. мало пре плакала. Очи јој беху мутне п црвене.

— Милка, шта је тебиг упитах је чим седосмо. Ти си плакала и капда још плачеш. Наравно, разумем те сиротице.

— Шта разумеш и зашто ме сажаљеваш»2 запита, она помало радовнало.

Уместо одговота, упитах је: — А где ти је муж;

— Моли те, да га извиниш. Он је баш сад вапослен, а ја нисам хтела да чекам до сутра. Него збиља, да чујем шта ти разумеш п шта си погодила.

— Џа како ћу да тип кажем, кад се ти пзвлачиш. Напослетку ја и не тражим да ми се тужпи. Али ти знаш, да ја осећам оно исто што и ти.

— Е па кад сп већ почела, буди јаснија. Кажи ми све.

— А шта ту има много казпвати2 рекох. Много · еп хтела, много изгледала, па сад... Наравно. Пала си в висине, и то мора тим јаче да те боли. Где је онај џин, о коме смо сањале2 Јури за повцем, а за све друго не шшта. Где су пдеалпр Прогутао их је трбух. “амо је, где не вахтевају интереси његова народа; тамо где...