Žena

110 ВЕЈК БА

и у дворишту. Сасвим је друкчије месо пплета, које смо хранилп макар у последње време, недељу две дана са зрном. Мпоги хране на својим спахилуцима пернате животиње са куваним тестом. Онда је месо веома укусно. У Белгији хране пернату животињу у врло уским кавезима да се једва може маћи, и онда је то месо јако укусно, јер се животиња не креће. Месо говеда п оваца укусније је кад се хране у пољу него у штали.

Ово су опште папомене, и сада ћемо прећи на поједине животиње.

Говеђе месо пајчешће употребљујемо. Наш желудац лакше варп телетину, а она п боље прија јер је то месо нежније. Од телета које је млеком храњено добијамо најбоље п најнежније месо, 'Телеће месо дајемо најрадије болесницима п реконвалесцентпма. У Карловпм Варима дају поред пилетине болесницима најрадије телетину.

Овчије | месо није тако лако сварљпво као телетпна и то. због лоја, који се врло тешко топи, Мршава, овчевина мпого је сварљивија, Ако јагње нпје дебело, може се препоручпти.

Свињско месо Код нас свпнче напредује у гаду ми рани се свачим, А то је с тога, што му пе дају свуда повољно чистоће п згодну храну. Свипче је по прпроди својој много чистије него што се обично мисли, И оно се радо купа где само може, И ако му дају често нечисту храну, свпиче је у стању да ту храну убрво свари, На сваки начин заслужује свинче много чистију кочину и чистију храну. Свинче које се храни кукурузом, даје много укуснију храну, но кад се храни са жпром или другом храном, У новије доба ране свиње п са месом, Свињетина има у себи много хранљивости, алп јој је рђава страна та, што се због масти тешко вари. Но сланина п маст свинчета лакше се вари од других масти, Зато се сланина додаје храни која није масна, п опда јако поправља ту храну. С тога у Америци, а и код нас, кувају пасуљ п сочиво са сланпном, а у Францу-ској кувају са сланпном грашак.

Шунка је лако сварљива, а Прашка шунка, коју