Žena

ВЕНА 109

како су Срби кукавице, и да се мора с њима брзо и коначно рашчистити.

Код другог бугарског офисира нашли су наредбу команданта 2. пука бугарске армије, Енцева. Та је наредба издана увече 16. јуна, уочи битке на Брегалници. Тамо се каже: Сутра почињу војене операције противу Срба и Грка. Ви ћете сутра 17. у 3 сата ујутру напасти вис 550. Ви ћете се доближити томе вису без икаква шума и свршити са непријатељским предстражама. Непријатељ мора бити ивненађен.

Сличних докумената је много. Али ту да наведем само још ово: У зору ухватио је српски безжични телеграф брзојав, што га је бугарски генерал Ковачев отправио свима бугарским војеним безжичним телеграфима. Он гласи: Наша војска напала на целом фронту. С нами Бог. Ура!

Ето ко је отпочео рат. А са Бугарима у онај мах није био бог, него ђаво.

О нашој исхрани. (По савременим начелима.)

П. Разне врсте меса.

Месо појединих животиња зависи много од исхране што су је те животиње јеле, Месо болесних животиња не шкоди увек, али шкоди често, Сигурно завиви од тога, у којој је мерп била болесна животиња. ЛНајукусније је месо онога говедчета, које је пасло у пољу на свежем зраку. Ванредно је месо на. пример у Холандији, где има много влаге, те је трава. јако бујна. Тамо где је суша већ није месо тако добро. Кад је месо од ушкопљене животиње укусније је. На пример код петлова, ћурана и т.д. Ако ранимо животиње са комином и другом слабом храном, не можемо од њих очекивати добро месо. Када купимо од ратара пиле, неће бити тако хранљиво, јер је оно хранило се од траве и онога што нађе у пољу