Žena

којп пате од гпхта п бубрега треба да пх јаче употребљују од меса. Многп пемају поверења у риби и то с правом, ако је риба устојана или ипје стигла свежа. Алп је друкчије кад је риба жива, свежа, или кад је заклана п на леду очувана. Рпба се лако вари, па је добра п ва оне који имају слаб желудац. Само треба пматп на уму, да за болесника не смемо употребитп печену плп пржену рибу, него само кувану. Најлакше се варе рпбе које су мање масне као смуђ, кечага, сом, шаран, пастрмке. Није добро готовити ув рибу равне умокце (сосове), јер онп убијају прави кус рпбе, п не треба им додавати масти п зачине (лук, капре птд.) јер то одмаже варењу. Најбоље је прелпти са маслом, употребити влнеким спрћетом или још боље сок од лимуна, јер то помаже варењу. Разуме се да рпбу тр-ба јести само онда кад јој је време.

Раци. Ко хоће да једе рака, треба да има добар желудац, јер су раци масни, а пмају у себи ничега што дражи а није нам још познато шта, И многи покваре од рака желудац п добијају осппце.

Остриге. Болесипци ва уживањем једу острпиге, само су скупе. Разуме се да осгриге морају бити свеже, Да бп се још лакше сварпле треба их јести са соком од лимуна. -

Књижевност и уметност.

Уредништву су стигле на приказ ове књиге:

_Шанфор. Максиме и Мисли. С францускога превела Јелена В, Ћоровић са књижевном студијом о Шанфору од др. Јована Скерлића. Издао С. Б. Цвијановић, Београд 1914. — О овој књизи проговорићемо.

Изишао је први број Српске Музичке Библиотеке за 1914. годину са овим одабраним садржајем: 1. Рождество твоје. 2. Дјева днес. 3. Избавленије посла Господ. 4. Вси јазици. 5. Слава во вишњих Богу. 6, Ликуј днес сионе. 7. Тебе Бога хвалим, 8. Дечја песма. 9. М. Милојевић : Јесења елегија, песма уз пратњу гласовира, речи од В. Ј. Илића. 10. Суза за погинулим осветницима Косова и Сливнице,

4