Žena

лог блажији. Сви обричу да ће бити зато, али ће тешко што бити ове године. Зашто 2 Из два узрока. Многи се боје да ће жене ако добију право гласа, отићи на страну клерикала. Али тај страх није оправдан. У Француској има свога занимања 6" милијана жена. У Паризу је више женскиња запослено од људи. Од сваких 100 радника, чиновника, 55 је женскиње а само 45 мушкиње. А оне које раде и хоће да живе биће увек за напредак, а не за назадак.

Иначе има још један узрок. Тај је у немару француских жена. Нису онако жустре, као Енглескиње Кадјео. њиховом праву гласа реч, оне се насмеше, омахну руком и кажу: — Ама ми жене нисмо ни до сад имале право гласа па се ипак увек догађало оно, што смо ми хтеле |!

Лепа реч, али само лепа реч.

,

Верење пре рођаја.

Од кад је Кина постала република, доста се што-шта променило на боље. Сад је забрањено и то, да родитељи вере своју децу, која им се нису ни родила. У Кини по закону мушки могу ступити у брак у 20. години, а девојке од 14 година. Али по прастарим обичајима могли су родитељи да заруче своју децу још у најмлађим годинама, па се догађало и то, да су многи пријатељи заручили своју децу док сујош била у утроби материној, наравно, у претпоставци, да ће једно бити мушко а друго женско, Тај уговор пре рођења склапао се тиме, што су родитељи изменили крпицу од кошуље. И онда је то било чврсто и сигурно. У Кини не сматрају да је за брак потребна нека наклоност, или љубав, а најмање „љубва“, него се брак склапа, да црква има што више верних, а држава што више народа.

ЊНенско питање у Турској.

У Турској је женско питање јако коракнуло. Решено је, да од сад на цариградском универзитету могу женскиње учити. До душе не све предмете, али ипак могу учити осим основе појединих наука, неговање. болесника, ручни рад, домазлук, науку о васпитању. Кад се сетимо, какве су пој-

мове имали Турци о женама, мора се признати, да је ово велики напредак