Žena

Нега за време грознице.

Грозница није болест за себе, већ је то појава, која излази из других разних болести, Ко је грозночав осећа се изнемогао, не једе му се, боли га глава и осећа сталну жеђ. Лака грозничавост која је н. пр. у вези са кијавицом траје некад само по неколико дана. Јаке грознице трају недељама, па и месецима. · ·

Грозничави треба да леже у постељи. Кад осете зиму треба их добро покрити и загревати их топлим тејом. Чим наступи ватра, треба да су лакше покривени, али ипак покривени. Болесник и кад је у највећој ватри, не сме бити откривен. Ако се болесник зноји оставимо га на миру и зато време не сме бити у соби и најмања промаја. Кад знојење престане, треба болесника пресвући, али га пре тога добро истрти, ако је могуће са топлим пешкиром, док се сасвим осуши. Онда му обуцимо чисто рубље, које не треба да буде студено, већ понајбоље загрејано. — Док траје ватра, нарочито ако се болесник тужи да га боле глава, добро је метати му на главу хладне облоге.

Грозничави се лако оједу. Зато треба пазити да њихова постеља буде у добром реду, глатка. Где је опасност да ће се болесник ојести, треба то место чешће испирати са водом у којој је мало сирћета. Добро је протрљати та места са кришкама од лимуна. Грозничавом болеснику треба нарочито неговати уста, јер се код њега на уснама стварају красте, у устима и на језику превлаке. То се може отклонити, ако болеснику испирамо уста свака 2 до 3 сата са водом, у којој има 3 процента боракса. Усне и језик добро је свака 2 сата премазати са разблаженим глицерином.

Грозничави јако жедне. Добра је за њих лимунада, разблажен сок од воћа, (осим ако пате од црева и желудца) иначе селтерска вода, па и обична вода, па и чиста леда.

Исхрана грозничавих иде тешко, јер не осећају глад. Најбоље је хранити их са расхлађеним млеком (1 до 2 литре дзевно), а коме је чисто млеко несносно, може се додати кашичица коњака. Жуманце, питијасту чорбу, па и чисту говеђу чорбу подносе грозничави, док им се мало поврати глад.