Žena

ЊЕНА | 225

Нако да нам деца буду добра 2

Свака би мати желела, да јој деца буду добра, пи постану једном честити људи и ваљане матере, А. ув то примерни Срби и Српкиње. Истина је, да у огорчењу хоће да излети реч из наших уста, како

не вреди бити добар, јер добар човек пролави најгоре,

а и добре девојке и жене нису увек најсретније. Али такве речи излазе, из тренутног рђавог расположења.

Иначе сви ми знамо, да се права срећа не може оснивати на неваљалству. Неваљалство може да донесе кад год и новаца, и чин и положај и много друго, али не може да донесе ни прави душевни мир, ни поштовање, Вара се ко мисли, да је рђавима у истини добро. Истина, бива да свет и неваљалима скида дубоко шешир и улагује им се, али је све то само привидно. У души их ипак превире, а и они сами не могу да нађу потребног мира.

И на сваки начин истина је, да свака мати жели да Јој деца буду добра. А шта значи бити добар, Ф тиме је свет већ од много хиљада година на чисто. Оно што је изречено у хришћанској науци, изрекли су још давно пре Христа и после Христа сви велики умови. Доброта се може оцртати у три речи: Љубав према ближњему. Битп добар значи угушивати у себи себичност. Што ниси рад да ти други чини, не чини ни ти њему. И што би желео да други теби чини, чини и ти њему. Христос је ишао понајдаље, јер је он тражио да чинимо добра и онима који нас мрве и да волемо и непријатеље своје, и кад нас ко удари по једном образу, да му пружимо и други. Но ово већ није несебичност, ово је већ одрицање самога себе, и ко зна хоће ли икада обичан човек бити у стању, да се уздигне до ове божанствене науке.

Данашњи наши практични појмови о доброти своде се отприлике на ово: Треба мислити и о себи, јер је то природно. Али је ружно и нпечовечно мислити само о себи. Практичан живот учи нас овоме. И то није само душевност и врлина и неки велики идеали, него нам то проповеда и практична потреба нашег живота.