Žena

ВЕНА 227

треба није тако очигледна и на длану као некада. Та потреба душевности је јаче замотана, и ко жели данас да има добру пи душевну децу, много ће то теже постићи но пре. Оама природа не иде му толико на руку као понегди и као некада.

Говорити деци да буду добра, душевна, то вреди веома мало, или скоро ништа. Дете мора осећати п сазнати да треба да буде добро. Оно треба да осети то не само као врлину, него и као корисну и потребну ствар баш: и за њега п његов живот. Оно што дете у оном вапуштеном брдском селу види и осети, то не може тако лако видети п осетити под овим нашим компликованим приликама. Тамо су људи добри и

душевни, а и не знају да су то и није им нико много нп говорио да то треба да буду.

Данас, кад се догађају у нашем животу толике неправде, када око себе видимо тако много чега, што нас узрујава, чуће те у стотинама прилика по нашим кућама ивливе огорчења и речи, како не вреди бити поштен, како само луда има срца и мисли о другоме, него треба мислити само о себи и само неваљалци добро пролазе и т. д. Ми би морали да се јаче савлађујемо п чувамо се таквих изјава. На против, треба употребити сваку прилику, и износити деци оне примере из свакидањег живота, где је неваљалство дошло до пада, где је себичњак насео, а тога има доста у животу. Треба деци што чешће, кад год се појави прилика износити светле примере, а нарочито их обавештавати о заједници које мора битп у држави и међу људима и да не може бити напретка и човечног опстанка ако нема љубави према ближњему и нема и пожртвовања. Од најмање па до пајвеће прилике, треба вазда најстрожије осуђивати себичност, када се појављује у детету и научити га да презире себичност. Има деце која ће по урођеној нарави поделити и са браћом а п са другима ако имају што, а то не треба убијати, са речама: Хеј лудо, лудо! А не треба узети олако, ако дете хоће да изеде све само, и вризшти ако брат пли сестра затраже што. Томе се не треба смејати, него лечити.