Žena

232 ВЕНА

најбољи кад му се дода гушчија маст. Многи тврде да је погрејан, па чак и више пута погрејан још бољи. Када уз спанаћ печемо јаја онда изновимо на сто врло адраво и хранљиво јело. Врло је добро и дијетски када са спанаћем измешамо два жуманца и онда пригамо, услед чега постаје још укуснији. Ши једно веље не

жива тако добар глас као спанаћ, пи у Карловим Варима (Карлебад) употребљују га јако код болесника. Повољпо утиче на уредну столицу, и најмање надима. ФСпанаћ има на жалост једну незгоду јер ствара оксалну киселину. Код здрава човена то не смета, али смета људима, код којих се и иначе налази у мокраћи оксална киселина.

Кисељак.

Међу свим зељем пма кисељак највише оксалне киселине, што треба да имају на уму они којима то шкоди. То воље има кисео укус. Најбољи је ситно исецкан. Али не треба заборавити да кисељак рђаво утиче када после њега једемо убрго кисело воће.

Петрожељ.

Петрожељ отвара апетпт и помаже варење. Употребљујемо га при готовлењу чорбе, сосова, п додајемо га равним јелима, која пначе по себи неба била укусна. Гони на мокраћу и држи се, да повољно утече на знојење.

Целер.

Пелер додају чорби и праве од њега салату. Он добро утече против надимања. Због тога конзервирају га. Иначе целер равдражује. У неким земљама као на пример у Енглеској једу целер на крају ручка пресан. Треба споменути да у тој форми није јако сварљив.

Шпаргла.

Шпаргла је врло деликатна и ужива највећи углед. Са гледишта хранљивости то је најскупље веље, јер нема ни :/,%, шећера, а ни 83%, других угљених хидрета, а има међутим преко 1',%, дрвенастих материја. Од шпаргле кад је млада најлакше се може сварити глава, горњи део, према доле све