Žena

АЕ РА 249

деце треба да имају олакшице, сасвим је здрава и праведна, Увелико се расправља питање, да ожењени и они који имају деце, треба као чиновници да имају веће плате. Јер кад држава треба држављана, мора и она допринети, да олакша родитељима издржавање деце, а не да каже: Не тиче ме се ни мало, шта ће неко радити са својом децом и хоће ли та деца патити се и пропадати, Некада ће без сумње бити боље и праведније, само што за. сад иде тешко, веома тешко.

Школа за невесте.

У Цинцинату отвара се школа за невесте, где ће се предавати све оно, што је потребно жени да буде ваљана домаћица. Одбор који оснива ту школу, полази са гледишта, да у врло много случајева долази до несреће у браку идо развода брака, што домаћица не разуме да држи кућу у реду и да задовољи захтевима, које ставља на њу данашње друштво. Та школа, курс, трајаће свега 6 месеци. Учиће се практично домазлук, кување а биће и теорирска предавања _ о дужностима матере и домаћице. Ту ће ученице учити многе корисне ствари. И познавање најнужније робе, и како треба пазарити, и како треба глачати, поставити правилно сто, неговати болесника, па и извршити мале оправке. Биће говора и о томе, како и чиме жена да веже мужа за себеимн за кућу. |

Овакве школе су крајња потреба. У Србији има школа за домаћице. Ова је нарочито за невесте односно девојке. Колико је нами познато, постоји и у неким нашим женским задругама воља, да се окуша са курсовима за домаћице. Било би и време.

Белешке из здравља. Хигијенско васпитање.

У „Здрављу“ је др. Добра Гер. Поповић написао чланак под горњим насловом из кога вадимо ово: Како се деца буду васпитавала у хигијени, таквог ће и здравља бити.

Деца се, скоро без изузетка, још од рођења не чувају и не негују онако, како је за здравље боље; њима се не