Žena

ЖЕНА 201

Но сви ови разлози тешко би продрли код девојчина оца, да се није умешала стрина, која је брже боље чула све и дотрчала да честита.

Она је дуго ћутала, али се сада умешала у говор и изнела нове разлоге. Ја сам, каже, зато, да се цео намењени мираз потроши на девојачку опрему и намештај, па ако може, да се још и дода.

— Охо! Прекиде је отац. У крпама, чипкама и политираним стелажама не видим смисла. |

— Чекај да довршим! каже стрина. Шта мислиш ти» Зашто има по многим кућама толико покора и толико развода. Ни због чег другог, већ због ципи· лука девојкиних родитеља. Опреме је као какву убогу.

— Па ако је и мало простије опремљена, шта то

смета» пита домаћин. ___— Промисли мало па ће ти се и само казати. И ти си мушкарац. А мушкарца је лако довући пред олтар, али га је тешко очувати. Паметни људи казали су, да жена мора сваки дан поново освајати мужа. Оне кинђуруше и намигуше дочекују стране људе у лепше намештеним собама, на финим федерима, и тамо је мекше. Оне кинђуруше и намигуше друкчије суи одевене, а жена се јавља мужу у прљавој кецељи и заударају на запрашку, а оне друге миришу на парфем. Оно мало рита што ви дајете својам кћерима _ брзо пропадне, а побеђују оне које уму да идуу свили. Жена мора пред мужем излазити увек чистаи намирисана, па и кад остари мора с њим мало кокетирати, јер су мушки научени на то.

· Матери се то допало, па је све тапшала. А Љубица није рекла ништа против. Отац је сад већ видео, да је све узалуд, уздахну и изађе из собе. А у себи "промрмља: Овај је наш зет баш мазгов, кад није имао друга посла, већ одбио новац. Сал ће му препунити кућу крпама и непотребним дрангулијама.

Љубица оне ноћи дуго није заспала. Она је била _ скромна девојка и често се завераваше у себи да ће таква остати. Али су је данашњи догађаји пољуљали. Зар се то још десило гдегод, да младожења одбија

мираз. Она је из тога изводила, да је њен Атанаси

= се АЕ