Žena

- Како је Толетој, чико, изнео праву Христову

патну

— Толстој је покупио сва четири Христова евангеља и тако је најбоље показао, како је Христова. наука велика, јер ју је ослободио од старог завета и оних апостолских прича, у које су апостоли увили Христову науку.

— И Толстој тумачи, чико, сељана чисто на основи евангељаг

— Да! Из тога излази, да последњи узрок свега што постоји, није неки спољашњи бог, како то људи мисле, него познање живота. Сваки је човек само зато жив, јер има сазнања о животу. Христос је био син непознатог родитеља. И баш зато, што није познавао оца, говорио је: Бог је мој отац! (Имао је сазнање живота, каже Толстој.)

— У чему види, чико, Толстој цел Христове науке:

— Он види цел Христове науке у томе, кад ч0век чини добро. И на то оснива све. Толстој учи из евангеља: Човек за љубав „ближњега свога треба да жртвује своје лично добро, свој телесни живот. Ко из Христова живота не позна љубав према ближњем, живот ће му бити празан.

— Заиста велика начела, чико !

— Велика! И видиш, дете, Толстој скупља сву Христову науку у 12 тачака. Да ти наведем само две завршне: 11.) Прави живот није само изван времена, изван садашњости, него је и изван личности. Прави живот човеков је у животу све. 12.) И само се онај уједини са оцем, са извором и са узроком живота, који живи у садашњости, са њудима и људима.

— Много ћу, чико, од овога запамтити. | /

— Вреди! Иначе Толстој тврди: — Да ли су људи божији или нису божији, разликују се по томе, да ли познају правду и волу браћу своју, или не познају правду и не волу браћу своју. Ми по науци Христовој излазимо из смрти у живот, кад љубимо браћу, а онај, који не воли браћу, тај је у смрти. Да.

Ена О ДИЊ