Žena

жана 301

Слаке и разлоке у нашећ друштву.)

Повдрављам вам Ускре. Данас после хиљадуго-

· дишња лутања и великих и мадих сеоба Срба, после петвековна робовања, после столетње борбе за уједињење, после ускрса Велике Србије и после ова четири последња мучна и црна Ускрса, кад нам не дадоше ни црвеним јајетом да се поздравимо, усред великих дана славе и слободе, поздрављам вам први, прави, светни Ускрс ослобођења и уједињења целокупног народа српског народним поздравом нашим: Христос ускрсе !

Сваки Ускре има своје мироносице. Исусове Жене Мироносице носиле су мирисе и уље да помажу тело Исусово, налазиле су се близу страдања, крај крста. и крај гроба и прве су се увериле, да је Христос ускренуо и то су објавиле по народу.

Дабогме, рећи ће мушки, женска посла и женски. језик. Јест, на женски језик се много виче, али тешко оној кући и друштву, где се ћути и где се мало говори. Па да се запитамо, где су о оно доба били одважни ученици Христови Зашто се они не нађоше близу страдања, крај крста и крај гроба учитеља свог % Неке. видимо, где га тајно, ноћу сахрањују, други га се за ноћ трипут одриче, а трећи за пуних осам дана не верује, ни да је Христос ускренуо. | |

Зато ја верујем, да ће и Ускрс наше слободе наћи своје Жене Мироносице, које ће велике мисли ових великих дана слободе пронети кроз све слојеве нашега народа, те мисли омилити и учврстити у народу.

Нисам то рекао, да поласком женама. Уосталом, оне то од мене и не очекују. Него сам рекао стога, "да их спремим на рад, који је пред нама, а ако хоћете, и да их подстрекнем. против нас. Јер знате добро, какви смо вам ми Срби, жустри и ватрени, баш. као она слама, што букне и пламен буца до неба, а за тренутак-два нестане га, па и пепео јој се расхла-, ди, а камоли да под пепелом има жеравице. ПА

#) Говорио други дан Ускрса на селу. „Посеетриме“ у Новом Саду Мита Ђорђевић, управитељ Више Девојачке Школе и народни посланик.