Žena

ЖЕНА | 308

неком стотином ланаца. И то је све. Иначе је свугде мали посед са десетак ланаца. Алим онај сиромашак са пет ланаца може да живи, јер му тих пет ланаца на рачун дуга не може узети ни држава, ни банка, ни трговина. Зато тамо нема ни великих богатуна, ни велике сиротиње. Зато тамо нема земљишта ни за бољшевизам. Јесте ли видели, како господин и сељак разговарају и расправљају питања и они се разумеју. Јесте ли видели, да мајор и обичан војник редов седе за једним столом у кавани и братски се разговарају г Ништа им не сметају разлике, управо, те се разлике код њих ни у шта не узимају. у Сад се спрема нов закон за читаву пространу "нову Краљевину. Хоће да се одлије оданде где се' прелива и да се долије тамо где нема или где доста нема. реба, да добије земље сваки ратар, који је нема или који је нема доста за своје друштво и да се може уздржавати. |

Да видимо другу слику и разлику.

Кад се Родимо, једнаки смо и слични, као што личи јаје јајету. А шта буде после од нас:

Погледајте оног господина. Изучио је осам школа, и после четири и још две. Пун је знања и неће да зна, да се човек учи, док је жив. Горд је на свој положај, на своје знање и на своју личност и не зна јесте ли боси или обувени -— његов поглед не иде тако ниско.

Погледајте оног ратара. Изучио је малу школу и велику школу живота. Прошле су га младићке бујне године и он је миран, вредан, скроман, слуша и учи.

А. наишао сам на једнога сељака у Србији, који

"није имао прилике ни дан ићи у школу. Кад разговарате с њим, рекли би, може бити министар, толико се он разумева и зна све шта се ради у држави и у свету и све то он критички посматра. А кад сам га запитао, откуд он то све зна, он ми рече, да је често у друштву паметних људи, па ако ништа друго не раде, оно један чита, а други слушају и онда о том разговарају.