Žena

ЖЕНА 518.

"Рреба напоменути, да многи у овом претерују, што такођер не ваља. Неки употребљују ледену воду (често после вреле воде) тако да им зуби шклокоћу. То може само шкодити, јер здраво зацело није.

Аупање срца јавља се у раздраженом стању, и кад неко употребљава много алкохолна пића. Лупање срца долази и у вези са осећајем страха. Срчани напади су разни. Кад год пролазе брзо, кад год трају сатима; често се јављају у свези — ' са несвестицом и дрхтавицом. Кад наиђе лупање срца на малокрвне, бледе особе онда обично помажу препарати од гвожђа. Код хистеричних особа помажу „Хофманове капљице“. Кад су срчани нападаји јаки, умирују и помажу хладни ледени облози у близини срца. Добро упливише и лимонада, и содина вода. У неким случајима помажу топли облози и сенф. Особе које пате од лупања срца, нека не употребљују црну кафу, теја хинеског и алкохолна пића.

Жуљеви. Жуљеви постају на прстима од ногу притиском

"тесне обуће. Ти се жуљеви јављају понајвише на прстима, међу прстима и на табанима. Жуљеви проузрокују честе јаке болове, који допиру некада чак до колена. Противу жуљева добро је употребити испирање ногу у топлој води, _у коју додамо мало соде. Кад кожа жуљева омекша, можемо жуљеве сасећи оштрим ножем. Наравно да сечење жуљева треба вршити великом пажњом, јер ако засечемо у месо " почне крвављење, може се несретно свршити, Аке смо усекли у месо, треба рану добро испрати и метнути на. њу вату са карболном или лизолном водом.

Болови желутца. Болови желутца наступају усњед на- · зеба или рђаве и сувишне исхране. Најчешће се јављају болови желдутца у топлим месецима, када доспе воће, па није увек здраво, или кад хладним ЈАНИНА и пићима поква- ; римо желудац.

При лечењу желутца треба највећу пажњу поклонити храни. Болесник може јести чорбу од меса а може јести и мало печена; сецкана меса. Погрешно је што у таквим приликама не дају болеснику свеже воде. Напротив вода је потребна, јер она надокнађује телу ону воду што је тело изтуби проливом. 4

"Кад желудац јако боди, добро је употребити топла теја, 5 а добро је метнути на желудац облог од воби. · 1