Žena
442 | ЖЕНА
један лебњи колут на њега метнемо шунку на њу сир онда опет лебац. Те крустаде пеку се на маслу са обе стране. Износе се на сто топли на округлој чинији на салвету украшеном зеленим першуном, печеним у масти.
· Фини сендвић. Код пекара се купе мале уске векне за сендвиће. Са једног краја се одсече и издуби средина и онда векна испуни са следећом смесом: 12'» дека ситно исецане шунке исто толико сува језика, два тврда жуманцета пасирана, 10 дека исецкане сарделе, једна мала кашика капре исто толико рибана пармазанска сира, једна кашикица сенефа. Све то се добро размути са 20 дека масла од сарделе, Кад се векна испуни са том смесом, запуши се са одсеченим окрајком, остави да постоји 3—4 сата на хладном месту. Кад хоћемо да употребимо исечемо са оштрим ножем јна тање колутове. |
Пекмез од патлиџана. Леп зрео патлиџан о) се, разгњечи и добро скува. Онда се протера кроз сито и измери. На свако пола килограма патлиџана узме се пола килограма ва фине колутове исечене ољуштене јабуке и пола килограма шећера. Све се то заједно кува се док се не згусне. Још врело се сипа у лонац и веже са пергаментом.
Фини пекмез од шљива. 5 килограма јако зрели шљива очисти се од коштице, прелије се са! литре бела вина и 1 литре сирћета (винска) и остави два дана у том соку, ал их | често морамо промешати. Потом се мету у земљану шерпењу
на умереној ватри ''; сата кувају. Затим се кашика по каА, 1'/; килограма ситна шећера и кува још један сат. Још врело сипа се у лонац. Кад се исхлади мете се одозго пергамент папира умоченог у ЗВАНИ или шпиритусу и по-
веже са пергамент папиром. .
Шампањско пиво. Ово је пиво врло . лак пријатан и освежавајући напитак, особито топлим данима. Препоручујемо“ већ и зато, што се лако готови. У једном великом чистом земљаном лонцу кува се 20 литара воде са 1'/; киле шећера лок се шећер сасвим истопи. Кад се та вода потпуно исхлади мете се у ту воду 6 дека квасца, добро се промеша, поклопи“ и остави преко ноћ да постоји. Сутра дан се скине са повр шине квасац склони на ладно место и остави да се сталож