Žena

ЖЕНА 568

Главни помагач хигијени је гимнастика. Како се тек та негује код народа европског запада !

А дивно је погледати гимнастичара! Лак, брз, хитар. Брзо мисли а мисао брзо претвара у дело. Подузетни су као карактери, чврсти у моралу.

Гимнастика помаже хигијени. Она користи телу. Помаже да сви удови ојачају. Ојача срце, направи плућа здравијима. Упливише на развијање костију, мишица и целог живчаног система. У рационалној школи није гимнастици циљ, да деца добију јаке миШице, да се продуцирају као атлете, него да се у хармонији са анатомијом вежба тело тако, како ће сваки орган постати здравији. Зато се поред хигијене | у напредним школама свуд узима шведска гимнастика.

Хигијена с гимнастиком у школи мора подићи и унапредити цео наш народни живот. Тамо у школи треба да се развије љубав према народном здрављу.

На то наша народна Политика не сме заборавити, те би морала безусловно "хигијену увести у школу

жао наставни предмет. Раедаговиз,

Разне белешке.

Части и састанци у будућности. У страном свету много расправљају о томе, како треба у будуће да изгледају састанци и части. Сасвим су против свечаних ручкова и вечера, јер истичу, да нит има послуге, нити могућности части, какве беху некада. Женска домаћица без довољне послуге, заморена, "нимало не подстрекава госте на добру вољу. Зато влада опозиција против тога, да приређују ручкове и вечере, него су за ужине и за посела после вечере. У тим случајевима не треба много послуге, а ни алкохолна пића, Те би части биле простије, ту би била главна заједница, а сваки би код куће јео.

Друго, зашто се данас боре, то је, да те заједнице не трају по више сати, а у вече до зоре. Два, два и по сата доста. Сваки је онда сутра дан чиоим здрав а не полу или сасвим болестан.

Износе досадање дуго трајање гошћења и описују, како се мушки картају, женскиње често већ зевају. Два до два и по

- 4%